Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.12.2013 13:29 - Най-ефективното бойно изкуство?
Автор: openmatbjj Категория: Други   
Прочетен: 5262 Коментари: 1 Гласове:
7

Последна промяна: 10.12.2015 14:48

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

image

Отдавна се водят спорове кое е най-ефективното бойно изкуство за самоотбрана, и в тази статия ще се опитаме да направим подробен анализ.

Много бойни изкуства се рекламират като най-добрата и смъртоносна система, но повечето от тях са тотално откъснати от реалността и ефективността им е само във фантазиите на практикуващите. За съжаление при първия сблъсък с реалността балона на повечето трениращи бързо се пука. Защо?

Проблемът на повечето бойни изкуства е липсата на практика.

Както във всяка друга сфера за да се постигне високо ниво е нужно добро съчетание от теория и практика, а в много бойни изкуства втората част е много малко застъпена. Няма как човек да се научи да прави каквото и да е без да се постави в реалната ситуация или в симулация максимално близка до нея. Затова първия критерий дали е ефективно едно бойно изкуство е – Има ли реален спаринг на тренировките?

С този критерии свиваме кръга до контактните бойни изкуства – Бокс, Кик/тай бокс, Карате, Самбо, Джудо, Джу-Джицу и др.

Сега въпросът е кое от тях е най-ефективно?

За да отговорим на този въпрос е добре да погледнем кои бойни изкуства са ефективни в спортния правилник най-близък до реалния бой – Смесените бойни изкуства(ММА).

В модерния ММА отдавна се е доказало, че комплексните бойци са тези който доминират. Това са хора тренирали няколко бойни изкуства и подготвени за бой в стойка, събаряния и бой на земя. Това разбира се е и най-добрия вариант - да се тренират всички дистанции и човек да няма слаби страни. Но нека се върнем на нашия въпрос: Кое е най-ефективното бойно изкуство?

За целта ще трябва да се върнем малко назад в историята на Смесените бойни изкуства когато бойците не бяха комплексни, а представляваха конкретен стил.

Нека погледнем в първите издания на най-силния турнир по ММА – UFC. В турнири почти без правила се изправяха представители на различни бойни изкуства и най-добрия боец не беше най-силния и най-атлетичния, нито представителите на познатите бойни изкуства, а слабичкия представител на малко известното Бразилско Джу Джицу – Ройс Грейси.

Бърз поглед в други турнири в зората на ММА се вижда, че доминират бойци които са добри в боя на земя – Бразилско Джу Джицу, Джудо, Самбо, Граплинг. Защо се получава така?

Отговорът е много прост – в битката на стиловете побеждава този който може да пренесе боя там където е по-добър.

bjj.bg

Ройс Грейси в действие!!!!!






Гласувай:
7



1. minevv - da
13.12.2013 15:37
drewno znanie
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: openmatbjj
Категория: Спорт
Прочетен: 15968
Постинги: 4
Коментари: 1
Гласове: 3
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031